Solar Cookers International Network (Home)

 

Cuina Solar Cònica Instantània 

He estat experimentant amb diversos models de cuines durant l'any anterior, per introduir en les comunitats indigenes d'on jo visc i treballe al sud de Mèxic, i m'he trobat una manera simple i molt pràctica de fer una cuina "portàtil" i instantània. Prenent un d'aquests protectors de parabrisa (aquests elements que fan ombra, que es posen al parabrisa per què el cotxe no s'escalfe en donar-li el sol, que duen una cara com de paper d'alumini), podem convertir-lo en una cuina solar fàcilment de la manera que s'exposa ací:

Materials necessaris:

 • Un reflector de parabrisa (d'aquests que comentàvem abans)
 • Una reixeta (com les que s'usen per als menjar calents, amb "potes")
 • 12 cm de Velcro
 • Un recipient negre (o ben fosc)
 • Un poal/cubell, cistella (o semblant)
 • Una bossa per a forn.
 1. Posa el reflector a terra amb la cara que no brilla cap amunt.
 2. Talla el Velcro en tres trossos, cadascun d'aproximadament 4 cm.
 3. Cus la meitat (una de les cares del Velcro) de cada tros, degudament espaiats, sobre la vora esquerra, així mateix, cus les altres meitats (les altres cares del Velcro), pel costat contrari en la vora de la dreta, de manera que en tancar el con, queden encarats (i s'enganxen, vegeu més avall) Nota:  Vaig provar de cosir el Velcro a màquina, però el material reflectiu s'esguerra, per la força de la màquina en tirar del fil.
 4. Enganxeu les cares del Velcro de manera que munteu el con, i fiqueu-lo en una galleda (poal) o cistell de plàstic.
 5. Poseu un recipient negre (o fosc) a sobre de la reixeta dins una bossa de forn. Posarem la bossa per a forn en el fons del con, de manera que el recipient quede sobre la reixeta, que haurà d'aguantar-lo, perquè així els raigs solars puguen rebotar al cul del pot. Si no disposem d'una reixeta d'aquest tipus, podem recórrer a la imaginació i emprar qualsevol andròmina que ens faça paper (o també podem recórrer a muntar-nos la nostra pròpia reixeta amb filferro).

El con pot girar-se per seguir la trajectòria del sol.

Si fiquem una vareta de costat a costat del con, serà més estable front al vent (vegeu la imatge de sota)

Després de cuinar, simplement "enrotlla" la teva cuina i posa-hi gomes elàstiques per transportar-la i alçar-la més còmodament.

Trobe que aquesta cuina és molt simple i molt fàcil de fer, alhora que és molt pràctica, ja que és molt fàcil de transportar enlloc. Però a més, ha atansat temperatures majors en temps inferiors que altres models que he provat (sense contar la parabòlica), una mica més de 350º F. He cogut mongetes negres amb més o menys el mateix temps que en una cuina a gas; L'he usat per fer pa, "lasagna", galetes i tot tipus de verdures, i per depurar aigua. Els reflectors de parabrisa no estan disponibles arreu, però poden trobar-se a gairebé totes les àrees urbanes, ja que n'he trobat ací al sud de Mèxic. El Velcro també és fàcil de trobar en botigues de teles, etc. El cost del reflector és de 3 Dòlars, el Velcro costa aproximadament 0'25 Dòlars (més o menys, el mateix costaria en Euros).

Kathy Dahl-Bredine
Apdo. 1332
Oaxaca, OAX 68000

kpdbmx@gmail.com

N del T.: Els reflectors de parabrisa són aquells accessoris d'automòbil que s'empren per fer ombra a l'interior del cotxe que tenen una de les seves cares brillants, com folrades d'alumini.

 

Per enviar errades o comentaris al traductor, feu clic ací o crideu-me al 617 91 87 83.

 

This document is published on The Solar Cooking Archive at http://solarcooking.org/catala/windshield-cooker_Cat.htm. For questions or comments, contact webmaster@solarcooking.org