Solar Cookers International Network (Home)

 
Preguntes Més Freqüents de Cuina Solar Versió 2.3 -  (Català) 12 de Juliol del 2000

Traduït per Pau Climent i Pérez

Atenció: Potser els enllaços d'aquesta pàgina no estiguen traduïts al català, disculpeu les molèsties.  

Quins són els principals tipus de cuines solars ?

Hi ha tres tipus diferents:

  • Cuines de caixa (o Kerr-Cole)
    L'avantatge d'aquest tipus de cuines és la seva lentitud, fins i tot quan estan cuinant-se grans quantitats de menjar. Les possibles variacions poden fer-se en el nombre de reflectors i la inclinació cap al sol.
  • Cuines de Pannell
    Aquest recent invent fou llançat a la fama per Roger Bernard en França. Aquest disseny, té uns pannells que concentren els raigs solars a un pot que hi ha dins d'una bossa de plàstic o davall d'un bol de vidre. L'avantatge que suposen aquestes cuines es que poden ser construïdes en menys d'una hora aproximadament, a un preu molt baix. En Kenya, aquestes cuines estan sent utilitzades en el Projecte del Refugi Kakuma per 2 dòlars americans cadascuna.
  • Cuines Parabòliques
    Aquestes cuines són formades per un disc còncau que enfoquen la llum solar al cul d'un pot. L'avantatge és que el menjar es cuina molt ràpid quasi tant com en una cuina convencional. El desavantatge és que són difícils de fer, que deuen ser enfocades per a seguir el sol molt a sovint, i que poden provocar cremades i mal a la vista si no són utilitzades correctament. Alguns d'aquests desavantatges han sigut reduïts gràcies al disseny del Dr. Dieter Seifert.

Qui va fer la primera cuina solar?

La primera cuina solar que es coneix fou inventada per Horace de Saussure, un naturalista suís que experimentava en 1767. Llegeix aquest article per a més informació.

On és on més s'utilitzen les cuines solars?

Hi han informes seriosos que diuen que hi han cap a 100.000 cuines solars en la Xina i l'Índia. Estem assabentats de que hi ha projectes sobre cuines solars en quasi tots els països del món. Solar Cookers International ha fet grans avanços en Kenya utilitzant el CooKit. Més de 5000 famílies estan utilitzant cuines solars allà.

Quina temperatura poden tindre les cuines solars?

Posa un termòstat en la part solellada del forn per a saber quina és la temperatura que estan "sofrint" els aliments. La temperatura que pot obtenir-se en una cuina de caixa o una de pannell depèn bàsicament del nombre i mida de reflectors utilitzats. Una cuina de caixa amb un únic reflector solen arribar-se als 150º C. No es necessiten temperatures més altes per a cuinar. El teu forn cuinarà perfectament només amb 90º C (200º F) més o menys. Les temperatures més altes cuinen quantitats més grans de menjar, cuinar més prompte, o bé permeten cuinar en dies "marginals" en els que el sol es tapat pels núvols. De totes maneres molta gent prefereix cuinar a temperatures baixes, ja que, poden deixar-se el menjar, anar a la feina. Amb una cuina de caixa amb un sol reflector, quan el menjar ha sigut cuinat, es manté calent. Es bo recordar que cap menjar pot sobrepassar els 100ºC (212º F) ja que, l'aigua que conté s'ha evaporat. Les altes temperatures que podeu veure als llibres de cuina per a forns convencionals són sols per a fer que el menjar es dauri.

Molt tarda en cuinar-se un aliment?

Per regla general, pots calcular que en una cuina solar de caixa amb un sol reflector tardarà el doble que en un forn convencional. Però, com que el menjar no pot cremar-se, no has d'estar mirant la cuina ni girar el menjar. Pots posar el menjar en pots diferents i vindre després més tard després d'haver-se cuinat, mantindre's calent fins que vages a menjar-te'l.

Les cuines de pannell cuinen porcions més petites, normalment en un sol pot, però, cuinen prou més ràpid. Alguna gent ens ha contat que necessita girar el menjar per assegurar-se de que es cuina bé.

Cuinar amb una cuina solar parabòlica és paregut a fer-ho amb una cuina convencional. Com que, els raigs solars concentrats colpegen directament al pot, el pot s'escalfa molt més ràpid. El menjar cremarà. Per això deus anar amb compte a l'hora de girar-lo i vigilar-lo bé.

Deus girar la cuina per a que vaja seguint al sol?

Les cuines solars de caixa no tenen perquè ser girades, al no ser, que s'estiguen cuinant llegums cosa que suposa més de 5 hores seguides. Les cuines de pannell s'han de girar de tant en quant ja que si no el pannells podrien fer-li ombra al pot. Les cuines més difícils d'enfocar són les parabòliques ja que han de ser enfocades cada 10-30 minuts.

Deuria preocupar-me en fer una cuina de materials "de veritat" com la fusta o el vidre?

Al no ser que tingues que fer una cuina que haja d'estar fora encara que ploga, el cartró és prefecte. El cartró és més fàcil de treballar i manté les temperatures molt bé. Molta gent ha utilitzat la mateixa caixa de cartró durant 10 anys.

És millor l'espill per al reflector?

Bé, els espills reflecteixen millor, però, són molt més cars que l'alumini i també són molt fràgils.

Ajuda en alguna cosa pintar les parets de negre?

Alguna gent prefereix pintar les parets de negre, pensant que el forn escalfarà més. Bé, això pareix, però el que es escalfarà seran les parets i no el forn. Nosaltres preferim folrar les parets interiors amb paper d'estany, per a fer que la llum siga major i vaja a parar al recipient o a la llauna del fons.

Quin tipus de pintura és millor?

En els països desenvolupats, es pot comprar pintura que no brilla, negra en aerosol de la que posa "NO TÒXICA QUAN S'ASSECA" en l'etiqueta. Per altra banda, la tempera negra funciona molt bé.

És el cristall millor que el plàstic per a la finestra?

La gent normalment diu que el vidre és un 10% millor mantenint el calor que el plàstic. I hi ha una raó per la qual creure que en un dia de vent, el vidre no es mouria com el plàstic i per tant, no deixaria eixir la calor. el plàstic, de totes maneres, és recomanat per no ser tan fràgil i més fàcil de transportar. Un plàstic excel·lent, fàcil d'obtindre es el de les bosses de forn. Aquestes es venen en els supermercats i tenen un cost inferior al dòlar cadascuna (160 - 170 Pts aprox.). Altres tipus de plàstic també funcionaran. El plexiglass també.

Quin tipus de recipients és millor?

L'ideal, són els pots que pesen poc, que siguen foscos, poc profunds (un poc més que el menjar que va a cuinar-se en ells). Les paelles de metall pareix ser que són les millors. Els pots d'alumini brillants --tan comuns als països desenvolupats--poden pintar-se de negre o fer-los negres posant-los al foc. Les típiques olles de ferro/acer també funcionaran, però necessitaran energia extra per a escalfar-se i per tant no funcionaran en dies marginals.

Quin és el millor aïllament?

Si vols, pots aïllar les parets d'una cuina solar de caixa amb diferents materials. El Fiberglass o Styrofoam no es recomanen ja que poden produir gasos quan s'escalfen. Els materials naturals com el cotó, la llana, plomes o fins i tot paper de periòdic arrugat van bé. Molta gent, per altra banda, prefereix deixar l'espai entre parets buit preferint col·locar una peça de cartró ondulat amb paper d'alumini. Açò fa que la cuina pese menys i pareix ser adequat. La major part de la calor que es perd en una cuina solar es pel vidre, no per les parets, per aquesta raó, el fet que hi hagen punts de pèrdua no afecten la temperatura ni la potència de la cuina tant.

Podria utilitzar materials d'alta tecnologia per a fer una cuina més eficient?

Potser creguis que crear una cuina solar d'altes prestacions utilitzant els materials més novedosos fará la cuina solar més atractiva per a la gent als països desenvolupats. En aquestos països, l'energia destinada a cuinar només representa una petita part de l'energia consumida diàriament, però açò es déu a que la gent als països desenvolupats consumeix grans quantitats d'energia amb altres finalitats (conduïr, els llums, els aparells d'aire acondicionat, etc.). Introduir la cuina solar a aquesta gent, és una bona manera d'introduir altres energies alternatives a les seves vides. Açò, esperem, els obrirà la possibilitat d'utilitzar energies alternatives amb altres finalitats.

Millons de gent arreu del món, encara avui, cuinen sobre un foc fumejant cada dia. Per trobar la llenya per al foc, han de caminar durant hores tots els dies. Altra gent que malviu a les ciutats, no tenen accés a la llenya, per açò, han de comprar combustibles malgastant quasi la meitat dels seus diners. Aquesta gent mai podria permetre's una cuina fet amb materials d'alta tecnologia.

Així que, ets tu, qui ha de decidir a quina societat vols servir. Podries enfocar el teu camp de treball a crear una cuina més pràctica per a la gent dels països desenvolupats, per tal d'ajudar-los a atançar un futur més verd, o tal vegada, preferiries investigar la manera de crear una cuina amb materials barats i accessibles per a la gent dels països pobres, que no poden permetre's altra cosa.

. Es pot esterilitzar aigua en un forn solar?

Sí, en qualsevol de los tres tipus, el aigua pot fer-se bullir. Un petit detall és que per a fer l'aigua potable sols és necessària la pasteurització i no l'Esterilització. La pasteurització té lloc als 65º C (150º F) en tan sols 20 minuts. Aquest tractament mata qualsevol bactèria o ésser patògen, però no malgasta l'energia necessaria per a l'esterilització. Una de les raons per les quals es diu a la gent de bullir l'aigua és la de que los termòmetres no estan disponibles a tot arreu i s'utilitza la ebullició com a indicador de temperatura. El Doctor Dale Andreatta ha escrit una fulla informativa anomenada "Summary of Water Pasteurization Techniques". També trobaràs altres referències en la pàgina de documents del "Solar Cooking Archive".

Es pot usar una cuina solar per a envasar?

Sí, ¡Però tan sols fruites! Els demés aliments deuen ser envasats a pressió, per a més informació sobre l'envasament fes clic ací.

Pots cuinar pasta en una cuina solar?

Per evitar que la pasta és faça massa pastosa, utilitza dues paelles. Calfa la pasta seca amb oli en una paella; calfa les espècies amb el líquid (brou o aigua) en una altra. Quinze o vint minuts abans de menjar-t'ho, junta-ho tot. Si vas a utilitzar salsa, calfa-la en un recipient a part.

Si les cuines solars són tan bones, per què no les usa tothom?

Hi han molts factors en joc. Primera i principal, la majoria de la gent desconeix la possibilitat de cuinar amb el sol. Quan s'adonen és meravellós per a ells, sobretot en els llocs on el fet de cuinar és una vertadera agonia (fum, diners, ...). Però fa falta treballar dur per tal de fer que la gent cuiní amb el sol d'una manera normal. Els projectes sobre cuina solar que més èxit han tingut han sigut els que han estat portats a cap en els llocs on més falta fa i el temps era el millor. Un bon exemple d'açò ha sigut la feina portada a cap per Solar Cooking International el Refugi Kakuma en Kenya.

Si construeixes una cuina solar de cartró, no es cremarà?

No, ja que el paper es crema a 415º F (200º C aprox.) i la teva cuina no arribarà a aqueixa temperatura.

Quants mesos a l'any es pot cuinar?

A les regions tropicals, Catalunya i al sud dels Estats Units; es pot cuinar tot l'any depenent del temps que faça. En àrees com Canadà, es pot cuinar sempre que el cel estiga clar excepte els tres mesos gelats de l'any.

Quin tipus de menjar puc provar amb la meva nova cuina?

 Una bona recepta per a provar, és un poc d'arròs, ja que es fàcil i sap diferent. El pollastre i el peix també són fàcils de cuinar. Per a més detalls ves a trucs de cuina o temps de cocció.

La meva cuina tan sols arriba als 250º F(118º C ). És açò suficient per a cuinar receptes de 350º F(165º C ) o 450º F(212º C )?

Una temperatura de 118º C (250º F) és més que suficient per a tots els tipus de menjar. Recorda que l'aigua no pot sobrepassar els 100º C (212º F). Així és que, si cuinem aliments que continguen aigua no podrem sobrepassar aquesta temperatura. Molts llibres de cuina, donen aquestes temperatures per a fer més ràpida la cocció o per a aconseguir que agafe un color daurat. En les cuines solars açò tardarà un poc més.

Què passaria si els núvols taparen el sol mentre estic cuinant?

El teu menjar continuaria coent-se amb tan sols 20 minuts de sol per hora. No es recomana cuinar carns deixant-les sense atenció si hi ha la possibilitat de que hi hagen núvols (per a més informació sobre la seguretat dels aliments fes clic ací ) Si s'està segur de que no hi hauran núvols durant tot el dia, podem deixar la cuina orientada cap al sud pel matí i trobar-la perfectament cuinada al arribar de la feina.

Estic planejant de fer un projecte de recerca sobre la cuina solar. Què podria tractar?

Si estàs planejant un projecte de recerca científica sobre la cuina solar, Solar Cooker International vol que sàpigues que la teva recerca pot ajudar a extendre els coneixements sobre cuina solar i açò pot ajudar a molta gent al món. Suposem que trobaràs molt fàcil fer una cuina d'altes prestacions amb materials moderns. Tot i això, més d'un bilió de persones pobres que poden beneficiar-se'n, no tenen aquest tipus de materials. Açò vol dir, que seria millor que  dirigires la teva recerca a trobar la cuina de màxim rendiment amb el mínim de materials, i a poder ser, assequibles. Per a més informació, vegeu "Topics Needing Research".

Quins recursos hi ha en Internet ?

Solar Cookers International recolza al "Solar Cooking Archive" en el World Wide Web en http://solarcooking.org on trobaràs plànols il·lustrats de construcció, fotografies, documents, i un directori internacional dels promotors de la cuina solar. Les noticies des de fa tres anys, el  "Solar Cooker Review", també està. Un excel·lent document per a llegir és "The Expanding World of Solar Box Cooking", per Barbara Kerr.

També pots subscriure't a la llista de correu de Solar Cooking deixant un missatge en: majordomo@igc.apc.org amb les paraules SUBSCRIBE SOLARCOOKING-L en el cos del missatge. Si vols veure els missatges de aquesta llista passa't pel seu arxiu de missatges.

Si tens comentaris o coses per al FAQ, per favor escriu-li a Tom Sponheim (sbcn@accessone.com).