Solar Cookers International Network (Home)

 

La Cuina de Doble Posició (DSPC)


Per Teong H. Tan

 

Quan jo vivia a Malàisia, un país molt proper a l'equador, la meva cuina "CooKit" perdia eficiència quan el sol estava massa alt. Resulta ser que l'altitud que atansa el sol entre els tròpics, durant l'estiu, és massa gran per a que una cuina solar amb el pannell fix funcione de manera correcta. La DSPC (Cuina de Doble Posició), ací descrita, està feta de manera que es redueix aquest efecte, mitjançant l'ús de dues posicions diferents, que milloren la concentració de raigs solars depenent de l'altitud del sol.

 

La DSPC pot fer-se a partir d'un full de cartró o una làmina de plàstic rígid que mesure 4' X 3', amb paper d'alumini per una de les cares (vegeu la DSPC de sota). La DSPC és barata i fàcil i ràpida de construir, i pot fabricar-se de manera massiva fàcilment.

 

Primer, dibuixeu el patró que hi ha a continuació sobre el cartró (les mesures estan en polsades). Talleu per on hi haja línies sòlides, i doblegueu per les línies puntejades. Assegureu-vos de doblegar bé per les línies, de manera que la cuina prenga la forma correcta quan la munteu. Feu el tall central de manera que càpiguen dues làmines de cartró juntes. A continuació, pegueu el paper d'alumini, i la cuina estarà llesta per usar-la.

 


                                                           Plànol de la DSPC


Per cuinar quan l'altitud del sol siga inferior als 65º, cadascun dels pannells triangulars a cada ala lateral de la DSPC són col·locats sota la base (vegeu la foto de la dreta). En aquesta posició, la DSPC funciona com una cuina "CooKit".

 

El pannell rectangular pot deixar-se tombat o bé alçar-se amb algun objecte petit, segons es desitge.

 

Per cuinar quan l'altitud del sol siga major als 60º, cadascun dels pannells triangulars abans esmentats, són col·locats sobre la base les dues pestanyes es ficaran al badall central del pannell rectangular, de manera que es manté la forma de la cuina, així la cuina és més eficient amb aquests pannells suplementaris (Imatge inferior).

 

Si es necessita, es poden lligar el pannells triangulars de manera que aquests queden més a prop l'un de l'altre.

 

Per cuinar, primer col·loqueu la DSPC segons l'altitud del sol, encareu-la al sol. Fiqueu els aliments en un recipient metàl·lic negre, i col·loqueu-lo dins una bossa per a forn o una vaixella amb tapadora de vidre. Poseu el recipient al mig de la base de la DSPC, alçant-la una mica (5 cm) del terra amb una reixeta, filferros encreuats o alguna cosa similar, açò fa que el pot puga escalfar-se per la part de baix com o fa pels costats i per dalt, millorant així els temps de cocció.

 

 

 

Per enviar errades o comentaris al traductor, feu clic ací o crideu-me al 617 91 87 83.